Een daling in het aantal te koop staande woningen tot € 200.000,- zorgt voor een afname in het aantal hypotheekaanvragen. Niet alleen binnen de grote steden komt dit probleem steeds vaker voor, ook in de omgeving van Noord-Brabant, Nijmegen en Apeldoorn is hier spraken van. Er is de afgelopen jaren veel te weinig gebouwd. Als deze afname door blijft zetten, raakt de woningmarkt weer op slot.
Zwaartepunt woningmarkt verschuift naar middelgrote steden
Het zwaartepunt van de woningmarkt verschuift steeds meer naar gebieden buiten de Randstad. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse onderzoek naar sterke en zwakke gebieden op de woningmarkt van de Europese gebiedsontwikkelaar Bouwfonds Property Development.
Nu het aantal beschikbare woningen in de populaire steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag achterblijft bij de vraag, wijken mensen ‘massaal uit naar andere populaire woonlocaties’, zegt Desirée Uitzetter, directeur gebiedsontwikkeling bij Bouwfonds Property Development (BPD).
Brabantse stedenrij
Het gaat daarbij niet alleen om steden vlakbij de Randstad, zoals Amersfoort, Amstelveen en Diemen, maar ook om de Brabantse stedenrij, Groningen, Maastricht en Leeuwarden. Tot de metropool Brabantse stedenrij behoren onder meer Bergen op Zoom, Breda, Tilburg, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch.
Hittekaart
Hittekaart van de woningmarkt.Bron: BPD
Volgens de zogenoemde hittekaart van BPD, die toont in welke mate gebieden in trek zijn, wint wonen in de Veluwe-regio aan populariteit. ‘Apeldoorn en Ede gaan deel uitmaken van het “kansrijke” gebied – zelfs heel kansrijk, samen met Barneveld’, stelt Uitzetter. Volgens haar zal de schaarste in de grote steden voorlopig blijven bestaan, omdat ‘de laatste jaren nauwelijks is gewerkt aan grotere nieuwe woningbouwplannen’. Mede vanwege de hoge woningprijzen in de grote steden wijken mensen uit naar de middelgrote steden, aldus Uitzetter. BPD claimt met de hittekaart een ‘belangrijke graadmeter’ te bieden voor investeerders in de woningmarkt.
Bereikbaarheid
Bepalend voor een waardering op de hittekaart is naast beschikbaarheid van koopwoningen de verwachte groei van het aantal huishoudens in de betrokken stad of regio. Bereikbaarheid blijkt dan ‘van onmisbaar belang’ voor de populariteit van een woonregio, want ‘alle kansrijke gemeenten worden verbonden door belangrijke verkeersaders’.
‘Infrastructuur is nog belangrijker geworden, ook de verkeersaders die de Randstad verbinden met onze buurlanden dragen bij aan de populariteit van een regio.’
Desirée Uitzetter
Uitzetter: ‘Grosso modo verandert de kaart van een “Randstad-kaart” in een “steden-netwerk-kaart”. Infrastructuur is nog belangrijker geworden, ook de verkeersaders die de Randstad verbinden met onze buurlanden dragen bij aan de populariteit van een regio.’ Gevolg is dat grensgemeenten als Roosendaal, Enschede en Roermond als woonregio in opmars zijn.