Waarom nieuwbouw de Nederlandse economie stabiliseert

De economie is gebaat bij een stabiele huizenmarkt. Schaarste en lage hypotheekrente laten de prijzen stijgen. Wat betekent dat voor jou? 

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Sterker nog, het gaat fantastisch. Volgens cijfers van het CBS hebben we deze eeuw nog maar twee keer eerder zo’n goed kwartaal gehad. Wie mogen we daarvoor bedanken? Voor een belangrijk deel de woningmarkt. En dat is eigenlijk weer niet zo goed.

Tijdens de financiële crisis werden heel weinig woningen verkocht. Als er weinig huizen van eigenaar wisselen, dan merken de bouwmarkten dat. Ook meubelboulevards hebben daar last van. Net als keukenboeren, witgoedhandelaren, aannemers, tegelzetters, noem het maar op. Allemaal lijden ze onder een slechte woningmarkt. Andersom werkt het ook. Gaat het goed, dan profiteren ze daar allemaal van.

Stabiele huizenmarkt wenselijk

De woningmarkt in Nederland is dus ontzettend belangrijk voor de economie. Een stabiele huizenmarkt stabiliseert ook de Nederlandse economie. Hoe staan we er nu voor? De prijzen lopen nu op, maar die groei is niet gezond. De sterke waardestijging is te herleiden tot de grote schaarste aan koopwoningen en de zeer lage hypotheekrente.

Een stijging van de huizenprijzen van 7 procent per jaar of meer is echter op de lange termijn niet houdbaar. Stijgt de hypotheekrente, dan wordt het straks steeds moeilijker om de vraagprijzen te financieren en dan kan de wijzer wel eens naar de andere kant uitslaan.

Gelukkig lossen we de hypotheek af

Nu zijn we sinds 2013 begonnen met het verplicht aflossen van nieuwe hypotheken. Een huis dat minder waard wordt kun je financieel beter opvangen omdat je de lening tijdens de looptijd terugbetaalt. Op dat vlak zal een nieuwe crisis waarschijnlijk minder ‘slachtoffers’ maken. Voor alle sectoren die direct of indirect afhankelijk zijn van de huizenmarkt blijven schommelingen echter funest.

Bijbouwen is de oplossing

Een gezonde situatie heb je als de woningprijzen gelijk oplopen met een bescheiden inflatie. Momenteel is er een ongezonde situatie door de lage rente in combinatie met grote schaarste. Hoe los je dat op? Op de hypotheekrente heeft de overheid geen invloed. Op de schaarste wel. Waar de vraag naar huizen veel groter is dan het aanbod moet simpelweg bijgebouwd worden.