Starters kunnen de concurrentie niet aan

Voor een starter op de woningmarkt is bijna niet meer mogelijk om nog een woning te kopen. Een flink aantal starters kan niet opboksen tegen de doorstromers. Die laatste zijn de gene die nu profiteren van de markt.


Publicatiedatum: 11 januari 2017 / Eva Rooijers
Bron: fd.nl


Hypotheekaanvragen starters dalen fors

Starters delven steeds vaker het onderspit op de woningmarkt. Koopwoningen worden te duur en de starters kunnen de concurrentie met doorstromers niet aan. Het aantal mensen dat voor de eerste keer een hypotheek afsloot is in het vierde kwartaal van 2016 met 16% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal doorstromers steeg juist met 26% in deze periode. Dat blijkt uit cijfers die de Hypotheker woensdag naar buiten brengt.

Na de crisis waren het juist de starters die de woningmarkt weer op gang brachten. Maar nu de huizenprijzen fors zijn gestegen en de hypotheekregels zijn aangescherpt, wordt het steeds moeilijker om de eerste koopwoning te bemachtigen. Doorstromers zagen hun woning de afgelopen jaren weer boven water komen, dat wil zeggen dat de waarde hoger was dan de schuld. In steeds meer steden weten huizenbezitters hun woning zelfs met overwaarde te verkopen. Hierdoor kunnen ze starters zonder grote spaarpot of gulle familieleden makkelijk overbieden. Want van de bank komt het geld niet meer. Vorig jaar mocht nog maar 102% van de waarde van de woning worden geleend, dit jaar is dat 101%.

Hypotheek volledig aflossen

Starters hebben nog een nadeel. Ze moeten de hypotheek volledig aflossen, dat betekent hogere maandlasten, met name in de beginjaren. Voor doorstromers die een huis willen kopen in Amsterdam is de situatie een stuk minder verslechterd. Zij mogen een groot deel van de woningwaarde aflossingsvrij financieren, schrijft het ING Economisch Bureau dinsdag in een rapport over de Amsterdamse woningmarkt.

Hierdoor hebben ze meer profijt van de lage rente. Bovendien hebben ze in het verleden vaak een hypotheek tegen een fors hogere rente afgesloten. ‘Als ze eerst 5% betalen, en dat wordt nu 2,5%, dan kunnen ze een duurder huis kopen terwijl de maandlasten nagenoeg gelijk blijven’, schetst de woordvoerder van de Hypotheker.

Geen voet meer tussen de deur

Vooral in de grote steden krijgen starters geen voet meer tussen de deur. In de hoofdstad daalde het aantal starters dat een hypotheek afsloot met 33%, in Utrecht met 27%. In Amsterdam steeg het aantal afgesloten hypotheken door doorstromers juist met 34%, in Rotterdam met 42%.

De betaalbaarheid van woningen neemt voor starters snel af in Amsterdam, schetst ING. Kopers betaalden in het derde kwartaal van 2016 gemiddeld €376.000 voor een woning in de hoofdstad. Een vierkante meter woonruimte in Amsterdam is inmiddels bijna 90% meer waard dan in de rest van het land. Drie jaar geleden was dit nog maar 50%. Koopstarters zijn bijna 35% van het huishoudinkomen kwijt aan woonlasten.

Prijsstijgingen in de hoofdstad

De sterke prijsstijgingen in de hoofdstad zullen de komende jaren waarschijnlijk wel afzwakken, nu woningen steeds slechter betaalbaar worden, verwacht ING. Als de prijzen wel lange tijd hard blijven stijgen, zoals in Londen gebeurde, is de kans groter dat ze uiteindelijk naar beneden duiken bij ‘tegenwind’. Dat kan bijvoorbeeld een economische crisis zijn of een forse renteverhoging.

‘Mensen die in Amsterdam willen kopen moeten er niet blind vanuit gaan dat de huidige sterke prijsstijgingen zullen blijven aanhouden’, zegt Senne Janssen, senior-econoom bij ING. Ruim 70% van de Nederlanders verwacht echter geen prijsdaling in de komende tien jaar. Eén op de zeven denkt zelfs dat huizenprijzen in de hoofdstad nooit meer dalen, schrijft ING.

Terwijl woningwaardes sinds de eeuwwisseling toch al twee keer fors zijn gezakt. Bovendien vindt 94% van de ondervraagden wel dat woningen in de hoofdstad op dit moment meer kosten dan ze waard zijn. ‘Als het nu goed gaat verwachten we dat het in de toekomst ook goed zal gaan’, zegt Janssen. ‘Maar dat sentiment kan ook snel omslaan.’


www.fair-homes.nl/bouwprojecten


De voordelen van Fairhomes

Totaaloplossing

Onderzoek + investering
+ ontwikkeling + bouw + beheer.

Korte bouwtijd

60 dagen.
Efficiënt werken zit in ons DNA.

Minimale kosten

Conceptueel bouwen
bespaart kosten.

Duurzaam

Nul-op-de-meter
of een EPC van 0.

Afspraak inplannen