Verkopen dan maar?

Is het raadzaam om het tekort binnen de middeldure huursector op te vullen met huurwoningen van de corporaties? Duurdere huurwoningen verkopen aan beleggers om zo op een snelle wijze te kunnen voorzien in de behoefte van betaalbare woningen? Welke vastgoed verkoopt men dan en wat is de kwaliteit hier van. Is de verduurzaamheidsslag al gemaakt bij deze woningen?


Publicatiedatum: 27 januari 2017 / Eva Rooijers
Bron: fd.nl


Moeten corporaties massaal woningen aan beleggers verkopen?

Corporaties kregen deze week weer eens op hun donder van Stef Blok (VVD). De minister van Wonen vindt dat ze veel meer van hun duurdere woningen moeten verkopen aan beleggers. Investeerders uit binnen- en buitenland kijken al jaren verlekkerd naar het bezit van corporaties dat ze graag in de vrije sector zouden verhuren voor een mooi rendement.

Maar nadat Vestia en het wooninvesteringsfonds WIF in de zomer van 2014 duizenden woningen hadden verkocht, bleef het stil. Slechts mondjesmaat verkochten andere corporaties kleine plukjes met woningen. Doodzonde, vinden beleggers en de minister. Zo loopt Nederland miljarden euro’s aan investeringen mis.

Waarom zouden we verkopen, zeggen de corporaties op hun beurt. Ze hebben het geld niet nodig, halen een goed rendement op die woningen waardoor ze financieel gezond blijven en ze zijn wettelijk nergens toe verplicht.

Rechtse politieke bril

Wat is wijsheid? Dat hangt maar net af van de politieke bril die je opzet. De VVD ziet de corporatiesector het liefst zo klein mogelijk. Corporaties zijn op aarde om mensen met de allerkleinste portemonnee huisvesting te bieden. Maar ze moeten vooral geen andere avonturen aangaan. Dit kabinet regelde dat ze alleen bij hoge uitzondering nog woningen mogen bouwen in de vrije sector, dus met een maandelijkse huur boven de €710. Laat particuliere investeerders zorgdragen voor de rest van de markt, is de filosofie. Geld en interesse zijn er genoeg.

Linkse hoek

De discussie raakt snel gepolariseerd. Meer samenwerking zou welkom zijn.

Maar wie de discussie vanuit een linkse hoek aanvliegt, ziet een andere realiteit. Corporaties zijn er ook om wijken aantrekkelijk en leefbaar te houden. Zij zullen veel meer sturen op gemengde wijkendan beleggers. Zo voorkom je dat alleen de welvarende mensen in de stad wonen en de lagere sociale klassen in de slechte woningen in de buitenwijken, zoals in Parijs.

Bovendien is er in de grote steden — de plekken waar beleggers graag investeren — niet alleen een groot tekort aan woningen in het middensegment, maar ook aan sociale woningen. Door corporatiewoningen over te hevelen naar de vrije sector, verplaats je het tekort alleen maar. Het tekort aan middeldure huurwoningen werk je zo ook niet weg in steden als Utrecht en Amsterdam. Beleggers kunnen daar gemakkelijk meer dan €1000 per maand huur vragen.

Andere optie

Zo raakt de discussie al snel gepolariseerd. Terwijl er wel degelijk wat moet gebeuren om in grote steden snel meer middeldure huurwoningen te realiseren. Meer samenwerking zou welkom zijn.

Het Planbureau voor de Leefomgeving kwam deze week met een interessante andere optie. Stop te liberaliseren woningen in een aparte bv. Een dochteronderneming waar beleggers aandelen in kunnen kopen. Daarmee speel je ook geld vrij om te investeren nieuwe woningen. Zo verliezen de corporaties geen grip en wordt voorkomen dat de miljarden van beleggers ergens anders hun heil vinden. Dat is het onderzoeken waard.


Op donderdag 20 april wordt de Woonvisie besproken in de raadsvergadering.


www.fair-homes.nl/bouwprojecten


De voordelen van Fairhomes

Totaaloplossing

Onderzoek + investering
+ ontwikkeling + bouw + beheer.

Korte bouwtijd

60 dagen.
Efficiënt werken zit in ons DNA.

Minimale kosten

Conceptueel bouwen
bespaart kosten.

Duurzaam

Nul-op-de-meter
of een EPC van 0.

Afspraak inplannen